به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو دکتر مهدی نصیری، از طراحان پروژه ماهواره امید روز دوشنبه در همایش دانشجویی تکریم خودباوری دانشجو و بررسی در زمینه فضایی که به همت بسیج دانشجویی دانشگاه شهید شمسی پور در این دانشگاه برگزار شد گفت: تیم ساخت ماهواره در کشور فعال است و به زودی خبرهای خوشی در مورد ساخت ماهواره خواهیم شنید.
وی با بیان این که در حال حاضر امکان ارسال انسان به فضا جزء اولویت های کشور نیست افزود: اما تحقیقات و آزمایش هایی در این زمینه در کشور انجام شده است.
عضو تیم سازنده ماهواره امید با اشاره به این که در چند سال اخیر بودجه فضایی کشور به شدت کاهش یافته و همین مسئله باعث شده که سرعت کار پایین بیاید گفت: قیمت تمام شده ماهواره های ساخت داخل یک پنجم ماهواره های ساخته شده در خارج از کشور است.
نصیری با بیان این که نباید امیدوار باشیم که کشورهای دارنده تکنولوژی ماهواره به راحتی این تکنولوژی را در اختیار ما قرار دهند اضافه کرد: آن ها حتی حاضر نبودند که زیرسیستم های قطعات ماهواره ای را به ما تحویل دهند و ما را تحریم کرده بودند بنابراین مجبور شدیم که این قطعات را با کمک شرکت های داخلی بسازیم در واقع تحریم ها کمک کرد تا ما به این توانمندی دست پیدا کنیم.
وی با اشاره به این که در حال حاضر 95 درصد از قطعات ماهواره در داخل کشور ساخته می شود اضافه کرد: آمریکا به دنبال وضع قانونی است تا محدودیت های فضایی را برای کشورهایی که تاکنون به این تکنولوژی دست پیدا نکرده اند ایجاد کند چون در فضا مرزی وجود ندارد و کسی نمی تواند جلوی صاحبان این تکنولوژی را بگیرد.
عضو تیم سازنده ماهواره امید با اشاره به این که زمانی که تصمیم به ساخت ماهواره در کشور گرفتیم برخی از نمایندگان مجلس که الان جزء رجل سیاسی کشور محسوب می شوند هم باور نداشتند که ما به این تکنولوژی دست پیدا کنیم افزود: ساخت ماهواره را در یک زیرپله آغاز کردیم افرادی که برای بازدید از روند کار ما می آمدند نگاه تمسخرآمیزی به فعالیت ما داشتند.
نصیری افزود: برای ساخت ماهواره قراردادی را با کشور روسیه منعقد کردیم اما برخورد روس ها به گونه ای با ما تحقیرآمیز بود که در جلسات احساس می کردیم که غرور ملی ما جریحه دار شده است.
وی بیان کرد: بر اساس قرارداد منعقد شده با روس ها قرار بود که متخصصان ایرانی از نزدیک شاهد تست های ماهواره باشند و تعداد آن ها نیز کمتر از 40 نفر نباشد، اما روس ها با ایجاد مانع اجازه نمی دادند که ما از نزدیک شاهد تست ها باشیم و هنگام اعزام می گفتند که بیشتر از دو یا 3 نفر حق اعزام به روسیه را ندارند.
عضو تیم سازنده ماهواره امید گفت: پیش از روس ها قرار بود که با هندی ها در زمینه ساخت ماهواره به صورت مشترک فعالیت کنیم اما زمانی که شارون نخست وزیر وقت رژِم صهیونیستی متوجه شد هندی ها را تحریم کرد به همین دلیل آن ها قرارداد خود را با ما لغو کردند و مجبور شدیم که با روس ها قرارداد ببندیم.
وی با بیان این که رفتارهای تحقیرآمیز روس ها موجب شد که ما با استفاده از توان متخصصان داخلی به فکر ساخت ماهواره بیفتیم اظهارکرد: زمانی که ماهواره امید ساخته شد و آن را به روس ها عرضه کردیم آن ها باز هم با تمسخر و قهقه پاسخ ما را دادند و گفتند حالا که موفق به ساخت ماهواره شده اید چگونه می خواهید آن را پرتاب کنید که در پاسخ به آن ها تصویر پرتاب کردن ماهواره را به آن ها نشان دادیم که باز هم تمسخر آن ها را به همراه داشت چون آن ها باور نمی کردند که ایرانی ها بتوانند به این تکنولوژی دست پیدا کنند.
عضو تیم سازنده ماهواره امید گفت: زمانی که ماهواره امید به فضا پرتاب شد مدیر بزرگ ترین شرکت سازنده ماهواره در روسیه که ما او را ندیده بودیم اعلام کرد که من به احترام ایرانی ها کلاهم را برمی دارم. واقعیت این است که رفتار روس ها پس از پرتاب ماهواره امید به فضا 180 درجه تغییر کرد و رفتار تحقیرآمیز آن ها به گونه ای عوض شد که آمادگی خود را برای فعالیت مشترک در زمینه ماهواره اعلام کردند
نصیری بیان کرد: پس از پرتاب ماهواره امید ایران موفق به دستیابی به تکنولوژی ساخت ماهواره، پرتابگر و ایستگاه های زمینی برای برقراری ارتباط با ماهواره شد و به همین دلیل کشورمان به عضویت باشگاه کشورهای صاحب تکنولوژی ماهواره که در آن زمان تعداد آن ها 9 کشور بود و الان به 10 کشور افزایش یافته ، درآمد.
وی تصریح کرد: زمانی که ایران به تکنولوژی های مهمی همچون ساخت ماهواره، نانو و سلول های بنیادین و فناوری هسته ای دست یافته سوال ما این است که چرا شرکت های خودروساز هنوز نتوانسته اند یک خودرو ملی را در کشورمان تولید کنند البته بدیهی است شرایط فعلی سود بسیار زیادی را عاید این شرکت ها می کند به همین دلیل به دنبال ساخت خودرو ملی نرفتند البته اقداماتی در این خصوص در حال انجام است.
وی ابراز امیدواری کرد که بتوانیم ماهواره هایی برای پرتاب به مدارهای ژئو که شامل ارتفاع 36 هزار متری است را در کشور تولید کنیم.